Winkelmand

Tips om vervelende scheerirritatie te voorkomen

Deel dit artikel op Facebook

Er zijn maar weinig dingen zo irritant als scheerirritatie. Je verwacht een zachte, gladde huid na het scheren, maar in de plaats daarvan ontstaat roodheid, jeuk, een branderig gevoel en scheerbultjes. Helaas komen dit soort huidirritaties veel voor onder mannen die zich scheren.

Als je gevraagd had om een mooi geschoren baard en in de plaats daarvan een gezicht vol met bultjes krijgt, is de kans groot dat je geneigd bent het scheermes dan maar links te laten liggen. Om dit op te lossen is het echter niet nodig om je baard te laten staan. Wij vertellen je hoe scheerirritatie kan ontstaan, en hoe je dit tegen kan gaan. 

Roodheid en een branderig gevoel

Wanneer er na het scheren een branderig gevoel ontstaat en je huid rode vlekken begint te vertonen, heb je kans dat je te agressief te werk bent gegaan, vooral wanneer je een gevoelige of droge huid hebt. Deze vorm van scheerirritatie kan ook komen door een bot scheermes, waardoor er te veel over de huid wordt geschraapt. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen kun je het volgende doen;

Neem een warme douche voor het scheren
, zodat de haartjes goed hydrateren en minder stug zijn.

Duw niet te hard op het scheermes. Ga in plaats daarvan lichtjes over de huid en laat het mes zijn werk doen. Hard duwen is niet nodig en zal alleen maar voor meer huidirritatie zorgen.  

Begin met de minder gevoelige plekjes van het gezicht en de dunnere haren. Vaak zijn de baardharen op je wangen dunner dan die in je nek. Laat het scheerproduct dat je gebruikt dus het langst intrekken op de delen van je gezicht waar het meest nodig is.

Vermijd het opnieuw scheren van plekjes van het gezicht die je al hebt gehad. Er zal op deze plekken minder scheerproduct aanwezig zijn en je loopt dus meer kans op scheerirritatie.

Wissel op tijd van mes. Als je voelt dat het scheren moeilijker gaat en dat er aan de huid getrokken wordt, is het hoogstwaarschijnlijk tijd om een nieuw scheermesje te gebruiken. Hoe scherper en schoner het mes, hoe kleiner de kans op irritaties.  

Ook het scheerproduct dat je gebruikt is van grote invloed. Een goede scheergel, scheerschuim, of scheerolie zorgt ervoor dat de haartjes minder stug zijn, maar de beste optie is een hydraterend scheerproduct, zodat het mes makkelijk over de huid glijdt, en niet schraapt, en de huid al tijdens de scheerbeurt wordt verzorgd en gevoed. De scheer- en verzorgingslotion van the Shaving Institute (link) bevat ingrediënten die er voor zorgen dat je huid niet alleen na, maar ook tijdens de scheerbeurt al verzorgd wordt.

Gratis 5 à 6 dagen proberen

Natscheren zonder vervelende scheerirritatie

GRATIS proberen, zonder ergens aan vast te zitten!

Probeer nu gratis!

Bultjes, jeuk en ingegroeide haartjes 

Wanneer je veel last hebt van jeuk en bultjes na het scheren, kan dit worden veroorzaakt door ingegroeide haartjes. Ingegroeide haartjes ontstaan omdat het haartje tijdens het scheren omhoog getrokken wordt en zich vervolgens weer terugtrekt in de huid.

Er ontstaat dan een scherp puntje dat in de wand van het haarzakje kan gaan prikken en vervolgens onder de huid kan gaan groeien. De huid ziet dit als lichaamsvreemd, waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. Ondertussen blijven talgkliertjes talg aanmaken, maar wordt de talgklier door het ingegroeide haartje geblokkeerd.

Hierdoor komt er druk te staan op het ingegroeide haartje. Dit kan zorgen voor vervelende jeuk, pijn en ontstekingen. De wetenschappelijke naam hiervoor is Pseudofolliculitis Barbea.

De ontstekingen kunnen uiteindelijk leiden tot littekenvorming en pigmentvlekjes waar je maar moeilijk vanaf komt. Hoe gevoeliger de huid en hoe dikker en krullender de baardharen, hoe sneller je hier last van kan hebben. Raadpleeg vooral een arts als je hier erg veel last van hebt.  

Natscheren zonder vervelende scheerirritatie

Probeer nu gratis!

Ingegroeide haartjes voorkomen

Om ingegroeide haartjes in het algemeen te voorkomen, volg je in toevoeging tot het bovenstaande de volgende tips op;

  • Verwijder regelmatig dode huidcellen. Deze kunnen de poriën verstoppen en er voor zorgen dat het haar minder makkelijk door de hoornlaag heen groeit. Gebruik hiervoor een milde scrub, maar vermijd het te veel en te agressief scrubben van een droge of gevoelige huid. 
  • Scheer met de haargroeirichting mee en trek de huid niet te strak, zo voorkom je dat de haartjes te kort op de huid geschoren worden, en zodoende onder de huid gaan groeien. Binnen dezelfde baard kunnen verschillende haar richtingen ontstaan. Ga voor de scheerrichting die het fijnste aanvoelt.
  • Verzorg de huid goed. Vermijd producten met alcohol, deze drogen de huid uit, of teveel parfum, dit zorgt vaak voor huidirritaties. Een goed scheerproduct kan de huid kalmeren. 

Ervaar zelf natscheren zonder scheerirritatie

De scheer- en verzorgingslotion van The Shaving Institute bevat o.a. Aloë Vera, Jojoba Olie en Avocado olie. Natuurlijke producten die ieder unieke eigenschappen hebben om zowel tijdens als na je scheerbeurt de huid te hydrateren, kalmeren, voeden en beschermen. Zo help je scheerirritaties zo veel mogelijk te voorkomen.

Scheren, verzorgen en een lekker geurtje met één lotion, dat is wat we wilde!

Gratis 5 à 6 dagen proberen

Natscheren zonder vervelende scheerirritatie

GRATIS proberen, zonder ergens aan vast te zitten!

Probeer nu gratis!
×
Welcome Newcomer