Winkelmand

Weersinvloeden op de huid

Weersinvloeden op de huid

Deel dit artikel op Facebook

Weer of geen weer, onze huid beschermt ons. We moeten de huid eigenlijk zien als een schild tegen invloeden van buitenaf. Of we het nou willen of niet, onze huid heeft het soms zwaar te verduren, want verschillende factoren kunnen deze barrière aantasten. Het weer is één van die factoren. Hoe gaan we hier het beste mee om? Wij zetten de verschillende invloeden die het weer kan hebben op de huid voor je op een rijtje, en geven je wat tips mee om hier zo goed mogelijk mee om te gaan.

Zomer

Wie zomer denkt, denkt vaak direct aan warme temperaturen. Deze warmte zorgt er met name voor dat de vetten die zich in de opperhuid bevinden soepeler en vloeibaarder worden. Om deze reden voelt de huid vaak soepeler aan, maar dit zorgt ook voor meer talgaanmaak, wat voor een vette huid kan zorgen. Vooral mensen die van nature al een vettere huid hebben, zullen in de zomer extra gaan glimmen.

Een bijgevolg van een vettere huid is dat je last kunt krijgen van acné. Daarnaast maakt de huid bij veel blootstelling aan zon extra dode huidcellen aan, om de zon te weerkaatsen. Deze dode huidcellen zorgen er op hun beurt weer voor dat de poriën eerder verstopt raken, wat een oorzaak kan zijn voor acné.

Zorg er dus in de zomermaanden voor dat de huid goed kan ademen, gebruik geen vette producten of te zware crèmes.  

De zon

De grote boosdoener, vooral in de zomermaanden, is natuurlijk de zon. Deze zorgt niet alleen voor een goed humeur en de aanmaak van vitamine D, een gevolg van de zon is onder andere dat je huid donkerder wordt. Dit komt door een toename in het stofje melanine, waardoor de zonnestralen door de huid worden geabsorbeerd en er extra pigment wordt aangemaakt. Daarnaast leidt overmatige blootstelling aan de zon natuurlijk tot verbranding, huidveroudering (door verlies van elasticiteit en veerkracht van het collageen), pigmentvlekken en huidkanker.

Wees dus voorzichtig, stel jezelf niet te lang bloot, en bescherm de huid altijd tegen de zon met een UV filter.  

Weersinvloeden op de huid

Temperatuurverschillen in de zomer

Ten slotte kan de huid in de zomer toch nog te maken krijgen met grote temperatuurverschillen. Wie vaak lang in een vliegtuig zit of in een ruimte met airconditioning werkt, bevindt zich van de hitte van de zon rechtstreeks in een ruimte met kou en een lage luchtvochtigheid. Dit zorgt vaak voor een trekkerig gevoel en kan huidirritatie opleveren. Geef je huid wat extra aandacht als dit het geval is. 

Winter

Kou en wind

In de winter gebeurt het tegenovergestelde, de kou zorgt ervoor dat de vetten van de opperhuid minder vloeibaar zijn. Kou zorgt immers voor het verharden van de meeste vetten, en maakt hierdoor de huid stijf en minder soepel. Je huid produceert in de winter veel minder talg dan in de zomer, dit heeft een droge huid als gevolg. Als hier ook nog eens wind en een lage luchtvochtigheid bij komt kijken, kun je last krijgen van een geïrriteerde huid. Je huid kan gaan schilferen, jeuken en er kan uitslag ontstaan.

Het is daarom zaak om bij koude temperaturen verdere uitdroging te vermijden door zo min mogelijk zeep te gebruiken, niet te heet te douchen en hydraterende en voedende producten te gebruiken Deze houden de vetlaag van de huid soepel en zullen een extra barrière vormen tegen de kou. 

Hardlopen in de winter

Temperatuurverschillen in de winter

Het koude weer in de winter zorgt er ook voor dat de verwarming binnen extra hoog wordt opgevoerd. Ten eerste zorgt dit opnieuw voor een lage luchtvochtigheid binnenshuis, en dit kan op zich al tot een droge huid en huid irritatie leiden. Ten tweede zorgt de kou van buiten ervoor dat bloedvaten in het gezicht sluiten, om te warmte zo veel mogelijk binnen te houden, maar bij een plotselinge temperatuurwisseling van buiten naar binnen, gaan deze bloedvaten weer open. Deze plotse verandering is niet goed voor je huid en ligt ten grondslag aan couperose.

Zet de verwarming dus niet te hoog, trek een warme trui aan, en blijf je huid goed hydrateren. 

Winterse kou

Gebruik transparante scheerlotion voor het beste resultaat

Vooral bij scheren met de verkeerde producten kan een toch al droge huid makkelijker gaan irriteren. De scheerlotion van The Shaving Institute heeft een verzorgende en voedende werking, bevat onder andere Jojoba olie, Avocado olie en Aloë Vera en trekt tijdens en na het scheren in de huid. Een scheer- en verzorgingslotion in één dus. Met een scheer- en verzorgingslotion help je scheerirritatie voorkomen en kun je gemakkelijk je baardgroei beheersen en een strakke baardlijn creëren.

Gemiddeld 60 scheer- & verzorgingsbeurten

Het nieuwe natscheren 

Scheer- en verzorgingslotion in één

Verleng hier jouw scheergemak


 Proberen voor 1,99? Klik hier!

Andere artikelen

Duurzamer scheren, hoe doe je dat?

Duurzamer scheren, hoe doe je dat?

Steeds meer consumenten en bedrijven werken aan een duurzame en verantwoorde levensstijl of productie, zodat de invloed op de planeet sterk verminderd wordt. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van...

Torso trimmen en scheren voor mannen

Torso trimmen en scheren voor mannen

We hoeven er geen doekjes meer om te winden: de moderne man scheert of trimt steeds vaker zijn lichaamsbeharing, met name de torso. Dit kan een behoorlijke klus zijn, zeker...

Laat je snor staan in november en steun Movember!

Laat je snor staan in november en steun Movember!

De jaarlijkse traditie van Movember loopt alweer even, dat betekent dat vele mannen hun snor deze maand laten staan. Voor sommigen is dit nieuw, dus hebben wij wat tips voor...

Schrijf je in en ontvang 10% korting!

Ontvang direct 10% korting op één flacon. Daarnaast blijf je altijd op de hoogte van leuke weetjes, interessante aanbiedingen en nieuwe ontwikkelingen over scheren en huidverzorging!

×
Welcome Newcomer