Winkelmand

De verschillende lagen van de huid

Huidopbouw

Deel deze blog op Facebook

Je huid is je beste vriend. Niet alleen vormt de huid ons grootste orgaan en helpt het ons om dingen als kou, warmte, schokken en trillingen waar te nemen, je huid is essentieel om te kunnen overleven. De huid houdt namelijk ons lichaam op temperatuur en beschermt ons tegen invloeden van buitenaf. Je huid is waarschijnlijk een stuk complexer dan je denkt en bestaat niet alleen maar uit het huidkleurige oppervlakte dat we dagelijks met onze eigen ogen in de spiegel zien. Best interessant dus, om te weten hoe de huid nou eigenlijk is opgebouwd. Globaal gezien bestaat je huid uit 3 verschillende lagen, die ieder hun eigen functies hebben; De opperhuid, de lederhuid en het onderhuidse weefsel. 

Opperhuid

De opperhuid, ook wel de epidermis genoemd, is de bovenste laag van de huid en bestaat voornamelijk uit hoorncellen. Deze cellen worden onderin de opperhuid aangemaakt als levende cellen, verschuiven langzaam naar de bovenste laag, waar ze vervolgens afsterven en de hoornlaag vormen, die uiteindelijk zal verschilferen. Dit noemen we het verhoorningsproces. Op deze manier vernieuwd de huid zich doorlopend elke 4 weken en kan beschadigde huid hersteld worden. Daarnaast bevat de opperhuid ook cellen die je pigment bepalen en cellen die te maken hebben met je afweersysteem. De opperhuid heeft als belangrijkste functie het beschermen van je lichaam tegen invloeden van buitenaf, maar voorkomt bijvoorbeeld ook volledige dehydratatie. 

Halslijn scheren

Lederhuid

De tweede laag van de huid, de lederhuid, noemen we ook wel de dermis. Deze laag bestaat vooral uit bloedvaten, lymfevaten, talgklieren, zweetklieren, haarzakjes en zenuwen die ons in staat stellen om te voelen. Hoe dieper je in de lederhuid terecht komt, hoe groter de omvang van de verschillende vaten en klieren. Verschillende bloedvaatjes houden contact met de opperhuid voor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen en voor de afvoer van afvalstoffen. De haartjes die uit de haarzakjes groeien bevinden zich over het hele lichaam behalve op de lippen, handpalmen en voetzolen.
Daarnaast bestaat de lederhuid onder andere uit collageen (bepaalt de stevigheid van de huid) en elastine (bepaalt de elasticiteit van de huid).

Onderhuidse weefsel

Het gedeelte onder de lederhuid, wordt ook wel hypodermis of subcutis, of simpelweg de ‘vetlaag’ genoemd. Deze laag bestaat namelijk voor het grootste gedeelte uit vet. De onderhuid helpt dan ook bij de isolatie van lichaamswarmte, het opslaan van energie en water, maar ook de regulatie van je temperatuur. Daarnaast bepaald de vetlaag de veerkracht van je huid.  

Halslijn scheren

Deze opbouw is in principe voor ieder mens hetzelfde, ongeacht geslacht, leeftijd of ras. Er bestaan echter wel kleine verschillen. Naarmate we ouder worden, neemt bijvoorbeeld de aanmaak van collageen in de lederhuid af. Zo zijn er ook tussen mannen en vrouwen verschillen te vinden. Niet alleen is de mate van haargroei op verschillende plekken van het lichaam voor mannen anders (onder invloed van hormonen), ook hebben mannen vaak meer talgklieren, zweten ze meer en bevat de huid meer collageen, elastine en haarvaatjes wat de huid dikker maakt. Een ander verschil dat vaak gevonden wordt heeft te maken met de pH waarde van de mannenhuid. Deze is over het algemeen wat lager dan bij vrouwen, wat duidt op een zuurdere huid.

Het feit dat mannen zich scheren heeft invloed op het verhoorningsproces van de huid in het gezicht. Scheren zorgt er namelijk voor dat het bovenste laagje van je huid weggeschraapt wordt. (het zogenaamde stressen van de huid) Om de huid in goede conditie te houden heeft daarom ook de mannenhuid verzorging nodig. Vooral na het scheren is het zaak de huid goed te verzorgen. Denk er daarom altijd aan om een hydraterend scheerproduct te gebruiken. De scheer- en verzorgingslotion van The Shaving Institute kun je gebruiken om je huid al tijdens het scheren te voeden en te verzorgen. Na je scheerbeurt hoef je het gezicht niet meer af te spoelen en trekt de lotion in je huid, zo bespaar je niet alleen tijd, water en energie maar ook op je aftershavelotion.

Gemiddeld 60 scheer- & verzorgingsbeurten

Het nieuwe natscheren 

Scheer- en verzorgingslotion in één

Verleng hier jouw scheergemak


 Proberen voor 1,99? Klik hier!

Andere artikelen

Zo creëer je een strakke baardlijn

Zo creëer je een strakke baardlijn

Veel baarddragers dromen ervan, een messcherpe baardlijn. Maar goed, hoe doe je dat? Allereerst is het belangrijk om te weten dat een strakke baard wordt gevormd door twee gebieden strak...

Hoe vaak spoel jij jouw scheermesje af

Hoe vaak spoel jij jouw scheermesje af

Tijdens het scheren werk je het liefst met een schoon mesje, zo kun je scheerirritaties voorkomen en heb je het beste zicht op waar je scheert. Daarom is het van...

Waarom scheren wielrenners hun benen?

Waarom scheren wielrenners hun benen?

Dit is een vraag die vaak aan wielrenners wordt gesteld: waarom scheer jij je benen voor het fietsen? Toch is het voor veel niet-wielrenners vaak onduidelijk waarom zij dit doen....

Schrijf je in en ontvang 10% korting!

Ontvang direct 10% korting op één flacon. Daarnaast blijf je altijd op de hoogte van leuke weetjes, interessante aanbiedingen en nieuwe ontwikkelingen over scheren en huidverzorging!