Winkelmand

Huidirritaties door het dragen van een mondkapje

Huidirritaite door het dragen van een mondkapje

Deel dit artikel op Facebook

Sinds de uitbraak van het COVID-19 virus wordt het straatbeeld bepaald door mondkapjes. Hoewel dit een effectief middel blijkt te zijn in het terugdringen van het aantal besmettingen van het virus, heeft zo’n kapje ook een keerzijde. Regelmatig krijgen mensen er namelijk een geïrriteerde huid van, wat kan leiden tot jeuk, bultjes en ook de zogenaamde ‘maskne’. 

Waardoor ontstaat deze geïrriteerde huid?

De ‘maskne’ kan onder andere ontstaan door wrijving tussen de huid en het mondkapje. Verder is het gebied waar het masker over het gezicht zit van zichzelf al gevoeliger voor irritatie en acne. Neem dan mee dat we net uit de winter komen en het in het mondkapje vaak warm en vochtig wordt, wat leidt tot een perfecte broedplaats voor de acne bacterie.

Huidirritaite door het dragen van een mondkapje

Geeft het ene mondmasker minder kans op irritaties dan het andere kapje?

Kort gezegd hebben wij in Nederland twee verschillende mondkapjes die beschikbaar zijn voor het grote publiek. Dit zijn de papieren wegwerp mondkapjes en de maskers van stof of ander textiel. De vraag is dus: leidt het ene masker tot meer irritatie dan het ander?

Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hygiënisch omgaat met je masker. Dit houdt in dat je ze regelmatig vervangt of wast. In feite is een papier masker slechts eenmalig te gebruiken en dien je de stoffen kapjes na ieder gebruik te wassen. Dit is niet alleen de beste manier om het virus buiten de deur te houden, maar ook om huidirritaties te voorkomen.

Qua huidirritaties blijkt er wel degelijk een verschil te zitten tussen de twee mondkapjes. De papieren variant is namelijk geïmpregneerd met antibacterieel laagje, terwijl de textiele variant dat niet is. Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor deze geïmpregneerde stoffen. Wanneer je daarvoor gevoelig bent, dan is het zeker de moeite waard om over te stappen op een stoffen mondkap. Bovendien is een mondkapje van stof of textiel een stuk milieuvriendelijker dan de papieren wegwerp variant. 

Huidirritaite door het dragen van een mondkapje

Wat kan ik verder doen om irritaties tegen te gaan?

Om irritaties van een mondkapje te voorkomen is het belangrijk dat je goed voor je huid zorgt. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een voedende crème te gebruiken en de huid regelmatig te scrubben om dode huidcellen te verwijderen.

Bij mannen komt er nog een andere factor om de hoek kijken, namelijk gezichtsbeharing en het scheren daarvan. Het is vooral nu de meeste van ons vaak mondkapjes (moeten) dragen erg gewenst om scheerirritaties te voorkomen, daarom zetten wij de 5 belangrijkste tips nog even op een rijtje:

  • Kies voor een scheerproduct die de huid voedt en kalmeert.
  • Vervang je scheermes op tijd en zorg dat hij schoon en scherp is.
  • Scheer zoveel mogelijk met de haargroeirichting mee.
  • Neem een warme douche voor het scheren, dit maakt de haren zachter.
  • Scrub het gezicht af en toe om dode huidcellen te verwijderen.

Meer tips om vervelende huidirritaties te voorkomen? Kijk eens naar ons artikel over scheerirritaties

Huidirritaite door het dragen van een mondkapje

Verzorg en kalmeer je huid met scheer- en verzorgingslotion om irritaties te voorkomen.

Wil jij irritaties helpen te voorkomen? Kies dan voor een scheer- en verzorgingslotion in één. Ons scheerproduct bevat o.a. avocado olie, Aloë Vera en jojoba olie die allen hun eigen unieke verzorgende werking hebben op de huid.

Wanneer je scheert met de lotion van The Shaving Institute is het dan ook de bedoeling dat je het product na het scheren niet afspoelt. Het trekt namelijk in de huid, waardoor de huid verzorgt en gekalmeerd wordt. Zo help je die irritante en pijnlijke irritaties na het scheren te voorkomen en verminder je de kans op irritaties door het dragen van mondkapjes. Meer weten over het product en zijn unieke werking? Kijk dan eens op onze website of ervaar het zelf!

×
Welkom nieuwkomer