Winkelmand

5 tips tegen vervelende ingegroeide haartjes

Weersinvloeden op de huid

Deel dit artikel op Facebook

Wie zich scheert zal er ongetwijfeld wel een keer mee te maken hebben gehad. Die vervelende rode bultjes die na het scheren in je nek, op je kin, of onder je neus verschijnen, ook wel scheerbultjes genoemd. Maar waar komen deze ontsierende pukkeltjes eigenlijk vandaan? En nog belangrijker, hoe kom je er weer van af? 

Het gaat bij scheerbultjes regelmatig om ingegroeide haren. Wat er hier eigenlijk gebeurt is dat na het scheren het haartje terug groeit in de huid, of zijwaarts onder de huid blijft groeien omdat de porie is verstopt. Het gevolg is vaak een lichte ontsteking, een jeukend rood bultje dat soms pijnlijk is.

Ingegroeide haartjes zijn echter een vaak voorkomend probleem, niet alleen in het gezicht, maar overal waar je je scheert. De één is hier gevoeliger voor dan de ander. Mannen die bijvoorbeeld een krullende baard hebben, kunnen sneller last krijgen van haartjes die terug in de huid groeien.

In principe kunnen ingegroeide haartjes niet zo veel kwaad, maar als je ze hebt, wil je er waarschijnlijk zo snel mogelijk weer vanaf. Omdat we begrijpen dat “er niet aan zitten - ze gaan vanzelf weer weg” niet zo’n bevredigend antwoord is, hebben we de volgende tips om ingegroeide haartjes te voorkomen én te genezen voor je op een rij gezet.

Wat je vooral niet moet doen

  • Hoewel sommige mannen beweren dat je je baardhaar kunt “trainen” tegen ingegroeide haartjes door je iedere dag op exact hetzelfde tijdstip te scheren moeten we je teleurstellen, dit is helaas niet de oplossing tegen ingegroeide haartjes.
  • Met je vingers het haartje “uitknijpen”, hoe verleidelijk het ook is.
  • Tegen de haargroei in scheren is absoluut geen goed idee en daarmee meteen de nummer één veroorzaker van ingegroeide haartjes. Dit zorgt er namelijk voor dat de haartjes te kort worden afgesneden, waardoor het scherpe puntje dat ontstaat in de zijkant van het haarzakje gaat prikken en dus niet netjes omhoog zal groeien.
Weersinvloeden op de huid

Wat wél echt werkt

1. Met de haarrichting mee scheren

Met de haarrichting mee scheren dus. Gebruik een transparant scheerproduct zodat je goed kunt zien welke kant de haartjes opgroeien. Over het algemeen; in je gezicht scheer je naar beneden toe en in je nek naar boven toe.

2. Gebruik een hydraterend scheerproduct van goede kwaliteit

Gebruik een hydraterend scheerproduct van goede kwaliteit. Dit is minstens zo belangrijk als het scheermes dat je gebruikt. Het doel is je huid te voeden en te hydrateren, en vooral niet uit te drogen, vermijd dus te allen tijde producten waar alcohol in zit. De scheer- en verzorgingslotion van the Shaving institute bevat hiervoor de juiste bestanddelen. Je scheermes zal zodoende makkelijk over je gezicht glijden waardoor scheerirritatie tot een minimum wordt beperkt en de huid wordt al tijdens het scheren gevoed en gekalmeerd. 

3. Schoon beginnen

Onder andere dode huidcellen zorgen ervoor dat je poriën verstopt raken en dat haartjes niet door de bovenste huidlaag heen kunnen groeien. Zorg dus altijd voor een schoon en gescrubt gezicht voordat je je gaat scheren. 

4. Scherp en schoon scheermes

Gebruik een scherp en schoon scheermes. Als je het scheermes aan je huid voelt trekken, is het tijd om deze te vervangen. Een bot scheermes zorgt alleen maar voor schuin en gekarteld afgesneden haren, die des te makkelijker in je huid gaan prikken zodra ze weer terug groeien. 

5. Een goede voorbereiding!

Bereid de huid goed voor op je scheerbeurt. Neem bijvoorbeeld een warme douche zodat je baardhaartjes zacht zijn en de poriën goed open staan.

Weersinvloeden op de huid

Wat als het al te laat is?

Is het al te laat en heb je al last van ingegroeide haartjes, en wil je er toch per direct iets aan doen? Volg dan de volgende stappen...

1. Desinfecteer een pincet

Desinfecteer een pincet door deze bijvoorbeeld 15 minuten in kokend water te houden, en leidt het haartje onder de huid vandaan zonder de huid te veel kapot te maken. Als je je pincet niet desinfecteert of je vingers gebruikt, kan het ingegroeide haartje (haarzakje) gaan ontsteken. 

2. Trek niet de hele haar uit het zakje

Trek niet de hele haar uit het haarzakje, anders heeft het volgende haartje straks hetzelfde probleem

3. Smeer een verzorgend product over het bultje

Smeer een verzorgend product over het bultje, (producten met Aloë Vera werken als natuurlijke ontstekingsremmers), en laat het voor de rest met rust, scheer er ook niet te vaak overheen.

Weersinvloeden op de huid

Ingegroeide haartjes beperken

Je weet wat je te doen staat om ingegroeide haartjes zoveel mogelijk te beperken. Het gebruiken van de juiste producten is in ieder geval belangrijk om van alle soorten scheerirritatie af te komen.

Benieuwd geworden naar de scheer- en verzorgingslotion van The Shaving Institute of mocht je alweer toe zijn aan het verlengen van het ultieme scheergemak?

Gemiddeld 60 scheer- & verzorgingsbeurten

Het nieuwe natscheren 

Scheer- en verzorgingslotion in één

Verleng hier jouw scheergemak


 Proberen voor 1,99? Klik hier!

Andere artikelen

Zo creëer je een strakke baardlijn

Zo creëer je een strakke baardlijn

Veel baarddragers dromen ervan, een messcherpe baardlijn. Maar goed, hoe doe je dat? Allereerst is het belangrijk om te weten dat een strakke baard wordt gevormd door twee gebieden strak...

Hoe vaak spoel jij jouw scheermesje af

Hoe vaak spoel jij jouw scheermesje af

Tijdens het scheren werk je het liefst met een schoon mesje, zo kun je scheerirritaties voorkomen en heb je het beste zicht op waar je scheert. Daarom is het van...

Waarom scheren wielrenners hun benen?

Waarom scheren wielrenners hun benen?

Dit is een vraag die vaak aan wielrenners wordt gesteld: waarom scheer jij je benen voor het fietsen? Toch is het voor veel niet-wielrenners vaak onduidelijk waarom zij dit doen....

Schrijf je in en ontvang 10% korting!

Ontvang direct 10% korting op één flacon. Daarnaast blijf je altijd op de hoogte van leuke weetjes, interessante aanbiedingen en nieuwe ontwikkelingen over scheren en huidverzorging!